Reparation av SD20-drev

fredag

Som jag skrev tidigare under hösten så har segelbåtsdrevet tagit in vatten i växelhuset. Först visste jag inte om det var packboxarna eller avtappningsskruven som läckte. Det visade sig när allt plockades i sär att det var en skada i axeln som gjorde att det läckte.

Nu var det dags att reparera. Genom en seglarkompis så har alla delar införskaffats och det skall nu sättas samman. Allt gick att plocka i sär med vanliga verktyg som man normalt har i garaget. Förutom att ta bort lagret från axeln. Det krävde en hydralpress och 1000kg.

Nu är det det omvända. Det skall också pressas på en tunn hylsa över skadan på axeln som kommer göra axeln slät och fin igen. Jag får en förevisning via en tänkt axel av glas där man kan se hur otroligt liten anläggningsyta packboxen har när den träs över ”glas-axeln”. Man förstår ju varför det läckte in vatten i växelhuset.

Vi börjar med att tvätta arbetsbänken och därefter alla delar rena. Renlighet är viktigt i detta fall. Vi har letat upp en sprängskiss över drevetSkärmavbild 2014-01-03 kl. 23.20.59

De delar som skall bytas är 2-lagret och 20, 22 packboxar och o-ringar.

Lagrets innerring värms till 115º med induktionsvärme.

IMG_1954

En induktions-stav träs igenom innerringen.

IMG_1955  IMG_1956

Och en magnetisk temperatursensor fästs på innerringen. Sedan är det bara att trycka på start och vänta.
Ganska snabbt är den uppe i temperatur och det är bara att trä på lagret på axeln och det glider ner på rätt plats utan vidare.

IMG_1958

När axel och lager har svalnat är det dags för att trycka på hylsorna som skall sitta över skadan. Ett speciellt verktyg följer med men är för kort då hylsorna skall sitta en bit in på axeln. Lämliga hylsor används i stället.

IMG_1961

När hylsan är på plats skall kragen bort. Den används bara vid monteringen. Den har en brottanvisning i kanten så den går att klippa och riva bort med en tång.

IMG_1963

Sedan träs nästa hylsa på och när kanten är avklippt skjuts den på den sista millimetern.

IMG_1964

Därefter trycks packboxarna på plats i huset och axeln och lagret förs på plats genom packboxarna. Drevet återmonteras och låsringen skruvas fast.

IMG_1967

Nu är den färdig att återmontera i segeldevet.
Tänkte fylla på med olja och låta stå till våren för att se att det inte läcker olja utåt.

4 kommentarer på “Reparation av SD20-drev

 1. Har samma problem med Sd 20 drev, Var kan man få tag i de hylsor som beskrivs?
  Hälsningar
  Lars Lundblad
  Karlskoga

 2. Jag har också en skada i axeln till mitt SD20 drev. Hade tänkt lösa det genom att välja en 2 mm högre simmerring så att det tätar framför skadan. Men den här hylsan verkar ju intressant. Hur fungerar dessa hylsor. Tätar de bara vid skadan eller är det hylsa som täcker hela axeln.
  Mvh
  Hans Andersson, Norrköping

  • Eftersom det är två tättingar så använde vi två hylsor efter varandra. Med en skada i axeln blir det aldrig tätt. Min kompis Björn hade ett demokitt där en packbox sitter på en glasaxel och man kan se hur otroligt liten yta som tätar.
   Hylsan knackas över axeln med ett speciellt plast-dorn. Den lilla kant på hylsan som man trycker donrnet mot rivs sedan av med en tång. Som läskedryckskorkar på 60-talet.

   Det här är också en lösning:
   http://hackingfamily.com/Cruise_Info/Equipment/SailDrives.htm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s